Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Athens Video Art Festival 2008

Ένα αρθράκι με αφορμή το Athens Video Art Festival


Βιντεο αρτ. Τι είναι βίντεο αρτ; Πιστεύω πως από την στιγμή που αναφερόμαστε σε κάτι τόσο αφαιρετικό και αυθαίρετο πρέπει να αναζητήσουμε καινούριους δρόμους και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η τέχνη. Ο θεατής μπορεί να γίνει μέρος του εκθέματος, να επέμβει, να αλλάξει το «σενάριο», ο χρόνος και ο χώρος είναι μεταβλητές και όχι σταθερές όπως σε άλλες μορφές τέχνης. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο για να υλοποιηθούν ιδέες που ο άνθρωπος κουβαλάει μέσα του εδώ και χιλιετίες. Ο καλλιτέχνης αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί και να καταλήξει κάπου, να πει αυτό που θέλει. Όλες αυτές οι αρλούμπες και η δήθεν τέχνη, η «άποψη», εμένα με ενοχλούν. Ο θεατής πρέπει να προβληματιστεί, να ξαφνιαστεί, να τρομάξει, να αηδιάσει, να χαμογελάσει, να σκεφτεί αφού δει το έργο, όχι να το προσπερνά σκεπτόμενος «τι σκατά είδα;».

Γιατί να μην παίζει με το έργο, γιατί να μην υπάρχει παιχνίδι μεταξύ πραγματικότητας και εικόνας και θεατή; Στο κάτω κάτω και η εικόνα –το βίντεο- μια πραγματικότητα δεν είναι; Αυτό είναι βίντεο αρτ. Μπαμ. Όχι, γλυκανάλατες μαλακίες.


ΥΓ1- Η διοργάνωση ήταν αρκετά καλή, αλλά όπως πολλούς μας χάλασαν οι χορηγοί... σίγουρα δεν γίνεται δίχως αυτούς, αλλά είπαμε, μην μας πρήζετε!

ΥΓ2- Η συναυλίες τραβήξαν κόσμο, (ανα)δείξανε ορισμένα "μικρά" συγκροτήματα, αλλά χαλάγανε και πολλά από τα εκθέματα με την φασαρία τους.

ΥΓ3- Καλό το επίπεδο αλλά το περίμενα υψηλότερο. Λίγο χιούμορ ρε παιδιά! Άντε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: