Τρίτη, 31 Ιουλίου 2007

Trash


Επειδή έχουμε μπουχτίσει (και εσείς φαντάζομαι) στις άσχημες ειδήσεις, θα κάνω την υπέρβαση και θα αναφερθώ σε κάτι ευχάριστο.

Αν κάνατε βόλτα στους δρόμους της Αθήνας ή στα προάστεια τις τελευταίες μέρες, θα διαπιστώσατε σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο την ύπαρξη κάποιων νέων κάδων απορριμμάτων, μπλε στο χρώμα. Rejoice! Rejoice! Παιδιά, δεν είναι κάδοι απορριμμάτων αλλά κάδοι ανακύκλωσης! Απίστευτο;


Εδώ και αρκετά χρόνια (από το δημοτικό θυμάμαι) οι δημόσιοι φορείς μας έλεγαν πάντα για την σημασία που έχει η ανακύκλωση για το περιβάλλον, και μας προέτρεπαν να ανακυκλώνουμε ότι μπορούμε. Όλα αυτά στην θεωρία ήταν πολύ καλά, είχαν σκοπό να μας ευαισθητοποιήσουν και να μας ενημερώσουν για το πως να προστατέψουμε το περιβάλλον.

Η πράξη όμως κάπου χώλαινε. Και κατά την προσωπική μου εκτίμηση χώλαινε επειδή ακόμα και οι ίδιοι οι δημόσιοι φορείς δεν πίστευαν στα ίδια τους τα λεγόμενα περί της αξίας της ανακύκλωσης. Γιατί όταν κάποιος πιστεύει αυτά που λέει, τότε τα υποστηρίζει με πράξεις (με κάδους ανακύκλωσης στην περίπτωσή μας). Ποτέ στο παρελθόν δεν είδαμε μια τέτοια κινητοποίηση από την πλευρά της πολιτείας - και σιγά το κόστος που μπορεί να έχει ένας πλαστικός κάδος ανακύκλωσης. Αυτοί οι κάδοι θα έπρεπε (και θα μπορούσαν) να είχαν τοποθετηθεί εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια.

Anyway, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ίσως να συνετέλεσαν σε αυτό το ευτυχές γεγονός όχι μόνο οι πιέσεις των οικολογικών οργανώσεων, αλλά και οι πιέσεις από το μέγεθος των φυσικών καταστροφών που βιώνουμε (και δεν αναφέρομαι μόνο στις πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων - άλλωστε αυτές δεν είναι φυσικές καταστροφές, είναι εμπρησμοί). Η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν περνά πλέον απαρατήρητη από τους πολίτες και οι πολιτικοί μάλλον αφουγκράστηκαν τους οικολογικούς προβληματισμούς των ψηφοφόρων τους... Good for them!

Σίγουρα υπήρχε και παλιότερα κάπου βαθιά μέσα μας κρυμμένη η οικολογική μας συνείδηση. Μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάκτυλό μας, δεν είμαστε και τόσο οικολογικά ευσυνείδητοι ώστε να μαζεύουμε κάθε εβδομάδα υλικό για ανακύκλωση και κάθε εβδομάδα να τρέχουμε με το αυτοκίνητο (και τι γίνεται δηλαδή με όσους δεν έχουν αυτοκίνητο;) στα καθορισμένα από την πολιτεία σημεία για υποδοχή υλικού ανακύκλωσης. Οι άγγλοι σίγουρα θα χαρακτήριζαν αυτή την πρακτική "a pain in the ass". Εγώ τόσα χρόνια την χαρακτήριζα απλά "μαλακία".

Αυτός ήταν πιστεύω ο βασικός λόγος που δεν διαδόθηκε μέχρι σήμερα η ανακύκλωση στην Ελλάδα. Όμως αυτή η λίγη έστω οικολογική συνείδηση που διαθέτουμε μας τσιγκλούσε.
Ορίστε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την οικογένειά μου: εδώ και καμμιά δεκαετία η μητέρα μου συγκέντρωνε χαρτιά και τα τοποθετούσε σε ξεχωριστή σακούλα την οποία άφηνε δίπλα στον κάδο απορριμμάτων του δήμου με την ελπίδα ότι οι υπάλληλοι αποκομιδής απορριμμάτων θα τα ξεχώριζαν από τα κανονικά σκουπίδια και θα τα έπαιρναν για ανακύκλωση. Tough luck... Αμφιβάλλω αν ανακυκλώθηκε ποτέ έστω και μία από αυτές τις σακούλες (με τα περιεχόμενά της).

Τώρα όμως, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Θα φανεί αν ο κυριότερος λόγος που δεν ανακυκλώναμε ήταν το ότι απλά βαριόμασταν να τρέχουμε ή αν υπάρχουν και άλλα βαθύτερα αίτια τα οποία δεν είχαμε μέχρι τώρα εντοπίσει (μπορεί κάποιοι συνειδητά να μην θέλουν να ανακυκλώσουν - και δυστυχώς δεν μπορείς να τους πείσεις όλους).

Ελπίζω πάντως ότι η πλειοψηφία των πολιτών, θα αγκαλιάσει αυτό το μέτρο και θα κάνει την ανακύκλωση δεύτερη φύση του. Όπως ήταν μέχρι σήμερα το "πέταγμα των σκουπιδιών", έτσι μπορεί να είναι από τώρα και στο εξής η "ανακύκλωση". Στο κάτω κάτω δεν είναι και τόσο δύσκολο! Δεν απαιτείται καν να ξεχωρίσουμε τα υλικά σε κατηγορίες. Αν είναι ανακυκλώσιμο, μπαίνει στον μπλε κάδο. Πιο απλό από αυτό δεν γίνεται - ή θα μάθουμε έστω και τώρα να ανακυκλώνουμε, ή δεν θα μάθουμε ποτέ. Όπως λένε και οι άγγλοι: "The ball is on our side".


Και τώρα κάτι σχετικο:

Διάβασα πρόσφατα ότι στην Δανία (ή στην Ολλανδία;) από τα απορρίμματα των σπιτιών μόνο το 10% καταλήγει στις χωματερές. Το υπόλοιπο 90% είτε ανακυκλώνεται είτε καίγεται για την παραγωγή ενέργειας. Φανταστείτε την Ελλάδα όπως είναι. Τώρα φανταστείτε την ξανά με το ένα μόλις δέκατο των τωρινών χωματερών της. Δεν είναι επιστημονική φαντασία παιδιά, ήδη συμβαίνει (στο εξωτερικό). Και εδώ θα συνέβαινε αν το επιθυμούσαμε όλοι (και πιέζαμε γι'αυτό). Αν όμως προτιμούμε την καταστροφή του περιβάλλοντος για την παραγωγή πρώτων υλών και την υποβάθμιση περιοχών με το συνεχές άνοιγμα καινούριων χωματερών, τότε δεν χρειάζεται να πασχίσουμε και πολύ. Αν αυτό επιθυμούμε, τότε καλό θα είναι να μην ανακυκλώνουμε κιόλας.

3 σχόλια:

espeRanGa είπε...

Den einai i proti fora pou topothetountai kadoi anakyklosis. Ki oute tha einai i teleytaia, mias kai exoun na bgaloun ki alloi apo mizes..
3 birds were sitting...

funkybomber είπε...

Μίζες-ξεμίζες κοντά στο σπίτι μου υπάρχουν 2 τέτοιοι κάδοι ενώ πριν από μια βδομάδα δεν υπήρχε κανένας. Εγώ το θεωρώ πρόοδο.

Ανώνυμος είπε...

免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室