Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Το φαινόμενο των Ζωνιανών ειδωμένο μέσα απο την παγκόσμια ιστορία. Μία μελέτη - διατριβή ίσως;

Αυτό που συμβαίνει στα Ζωνιανά, δεν είναι κάτι καινούριο. Μιλάνε οι δημοσιογράφοι για το «κράτος» των Ζωνιανών, για ειδική περίπτωση και τα λοιπά.
Όπως διάβασα και σε άλλα μπλόγκ –δε θυμάμαι ακριβώς που- η κατάσταση αυτή είναι υπαρκτή παντού και πάντα. Η διαφθορά -δικηγόροι μέχρι γιατροί-, το εμπόριο λευκής –και μαύρης- σαρκός, το οργανωμένο έγκλημα γενικότερα κ.ο.κ.. Σύμφωνα με τους νόμους όλα αυτά είναι παράνομα και υπάρχουν αρχές και μέτρα αντιμετώπισης.
Όλοι αυτοί όμως,δυστυχώς έχουν μια ομπρέλα, που τους προστατεύει από την βροχή των νόμων. Ξεκινά από την πελατειακή σχέση πολιτικών και ψηφοφόρων-πολιτών, όπως μας μαθαίνανε και στο λύκειο. Δηλαδή, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Σίγουρα ξεκινά από πιο πριν, τουρκοκρατία, βυζάντιο... κλασσική Ελλάδα. Σίγουρα. Όπως και σίγουρα υπάρχει και σε άλλα κράτη. Σε όλα. Νομίζω πως στα περισσότερα όμως, δεν είναι ριζωμένο μέσα στον λαό. Διότι εμφανίστηκε κατά κύριο λόγο μαζί με το καπιταλιστικό σύστημα, όπου όσο λιγότερες ηθικές αναστολές έχεις, τόσο περισσότερα βγάζεις. (Στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ γίνεται της δεκατετράχρονης το κάγκελο, βασικά από τότε που κοιμήθηκε η κόκκινη αρκούδα –άσχετο, όνομα για μπλόγκ: πρώην ανατολικό
blog (!!))
Στην Ελλάδα τονώθηκε με την χαλαρή τήρηση των νόμων και με το καπιταλιστικό σύστημα.
Οπότε πιο το συμπέρασμα; Πως πρέπει να αλλάξουμε οι ίδιοι και να παιδεύσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να τηρούν τους (ηθικούς) νόμους. Μέσα σε αυτά- και αυτό είναι το βασικότερο- να βρίσκονται και τα παιδιά των σημερινών λαμόγιων.

ΥΓ: Λαμόγια υπάρχουν από τότε που πρωτοπατήσαμε στην γη, ως απεσταλμένοι των αρειανών. Είναι μέσα μας. Δεν αντιλέγω. Μήπως όμως εμείς οι έλληνες είμαστε λιγάκι παραπάνω λαμόγια; Ή μπορεί και να κάνω λάθος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μελέτη έχει γίνει στα Ζωνιανά και μάλιστα σε βάθος. Check το όνομα Herzfeld...

espeRanGa είπε...

Αν τηρουσαμε ολοι τους ηθικους νομους δεν θα χρειαζομασταν και αστυνομια οποτε τιποτα απο αυτα δεν θα ειχε γινει. Δυσκολο το θεμα.
Αν δεν εμπλεκονταν πολιτικοι και λαμογια που βγαζουν απο την ολη υποθεση, θα τους ψιλουποστηριζα.