Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Ατομισμός

Αφορμή:

Σε κόκκινο φανάρι, στο κέντρο της Αθήνας, ο δίπλα μου πατάει κόρνα και ο μπροστά του, ξεκινάει, νομίζοντας πως άναψε πράσινο –αφού είχε τσουλήσει μπροστά και δεν έβλεπε φανάρι, άλλη κουταμάρα αυτή- και περνάει με κόκκινο! Αυτός που κόρναρε γελάει με τον φίλο του μέσα στο αμάξι! Ευτυχώς δεν προκλήθηκε δυστύχημα

Σκέψη:

Αυτό είναι! Οι Έλληνες δεν διαθέτουν κοινωνική συνείδηση παρά μόνον ατομική. Γι’ αυτό οδηγούν έτσι όπως οδηγούν, γι’ αυτό πετάνε τα σκουπίδια τους όπου να’ ναι, γι’ αυτό χτίζουν όπου να’ναι, γι’ αυτό δεν είναι συνεργάσιμοι, γι’ αυτό δεν είναι ευγενικοί και πάει λέγοντας. We own the place! Δεν υπάρχουν άλλοι με ανάγκες παρά μόνον εγώ! Τι ανακάλυψη, ε;! Μου άρεσε! Είμαστε ατομιστές.

Από πότε όμως; Μπορούμε να υποθέσουμε από πάντα, αλλά το αποκλείω. Οι αρχαίοι φαίνεται να είχαν κοινωνική συνείδηση. Μάλλον είναι κατάλοιπο τουρκοκρατίας, φτώχειας, μιζέριας, κόμπλεξ και νεοελληνισμού.

Το καπιταλιστικό σύστημα μάλιστα εντείνει το πρόβλημα, γιατί χρειάζεται μεν συλλογικότητα και συνεργασία σε αυτό -επιχειρήσεις, εμπόριο κτλ- αλλά ο έλληνας νομίζει πως με πονηριά (που φυσικά χρειάζεται) και σκεφτόμενος μονάχα τον εαυτούλη του θα πατήσει πάνω στους άλλους και θα ανέβει! Σίγουρα πολλοί τα καταφέρνουν, αλλά η κοινωνία μας όχι!

Δε ξέρω για την εξήγησή μου αλλά ο ατομισμός ισχύει, από τη πρώτη δημοτικού μέχρι … μαθαίνουμε να ΜΗΝ συνεργαζόμαστε.

2 σχόλια:

espeRanGa είπε...

Ayto ontos isxyei. All ap'tin alli einai kai pleonektima. Mas kanei pio panourgous!

mouxaxaxaxaxa

tha elega ki alli kakia, alla den ti leo.

espeRanGa είπε...

Ayto ontos isxyei. All ap'tin alli einai kai pleonektima. Mas kanei pio panourgous!

mouxaxaxaxaxa

tha elega ki alli kakia, alla den ti leo.