Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Τυνησία - Εντυπώσεις [ Εμπειριών Συλλέκτης ]










Τον Αύγουστο που μας πέρασε, βρέθηκα στην Βόρεια Αφρική και την Τυνησία. Ότι εικόνες περνούσαν μπροστά από τα μάτια μου, τις έβλεπα ως φωτογραφίες σε κάποιο άρθρο - αφιέρωμα για την χωρά.

Ο κόσμος μου έκανε φοβερή εντύπωση κυρίως στα μη τουριστικά μέρη όπου ο δυτικός πολιτισμός δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί σε όλες του τις εκφάνσεις. Όσο πιο νότια πας -προς Σαχάρα μεριά- τόσο πιο απλοί και ταυτόχρονα συντηρητικοί είναι οι άνθρωποι. Είναι όμως επίσης θερμοί και πολύ φιλόξενοι. Κάποια στιγμή, αντί της "παραδοσιακής" βεδουίνικης βραδιάς -τουριστικές μπούρδες- επέλεξα να περπατήσω στην πόλη και να μιλήσω με τους ανθρώπους οι όποιοι παρεμπιπτόντως είναι όλοι έξω στα πεζούλια και στα παγκάκια μέχρι αργά τη νύχτα. Γνωριστήκαμε με έναν τύπο που ήταν σχετικά μικρός σε ηλικία άλλα φαινόταν αρκετά ταλαιπωρημένος. Η οικογένεια του αποτελούνταν από οχτώ άτομα, δούλευε σε τουριστικό μαγαζί και ήξερε εφτά γλώσσες. Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Τυνησία είναι πολύ μπροστά (είναι ίδιο με αυτό που εφαρμόζεται στον Καναδά). Άφησε το μαγαζί σε κάποιον φίλο και προσφέρθηκε να μας ξεναγήσει στην πόλη χωρίς να φαίνεται ότι επιδίωκε χρήματα κτλ. Έκανε την καλύτερη ξενάγηση που θα μπορούσε να γίνει!

Σε γενικές γραμμές, μ' άρεσε ο κόσμος, μ' άρεσε να βλέπω πρόσωπα και καταστάσεις καθημερινότητας από τους ντόπιους και είχα αρκετό χρόνο ελεύθερο -αν και οργανωμένη η εκδρομή- για να δω την Τυνησία όπως είχα αρχικά στο μυαλό μου.

Ελπίζω να σας άρεσαν οι φωτογραφίες ;-)


1 σχόλιο:

George Kambadais είπε...

Poly oraio, oraies kai oi fotografies, alla pisteuw oti 8a mporouses na peis kana dyo logia akoma..i na to espages se dyo meri...