Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Πετρέλαιο Τέλος?

Πρόσφατα διάβαζα ένα σχετικό άρθρο και με προβλημάτισε αρκετά. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικά στοιχεία και να το σχολιάσουμε μαζί το θέμα.

  • Οι ΗΠΑ απορροφούν το ¼ του πετρελαίου του πλανήτη αν και φιλοξενεί μόνο το 5% του συνολικού πληθυσμού.
  • Σύμφωνα με μελέτες τα επόμενα 20 χρόνια η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 50%. Ήδη οι αμερικανοί προτιμούν τα τζιπ ή τα μίνι βαν για οικογενειακά αυτοκίνητα αντί για κάποια σεντάν ή στέισον βάγκον που καίνε λιγότερα καύσιμα. Αλλά και η Κίνα αυξάνει τις απαιτήσεις της.
  • Το κράτος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο δείχνει την τάση της να στρέφεται από τα ποδήλατα στα αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς. Πέρσι οι νεόπλουτοι κινέζοι αγόρασαν πάνω απο δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα, μια αύξηση 70% σε σχέση με το 2002.
  • Η Κίνα ίσως έχει ήδη ξεπεράσει την Ιαπωνία, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση πετρελαίου.
  • Υπολογίζεται ότι το 2025 θα εισάγουν 10 εκατομμύρια βαρέλια τη κάθε μέρα για να καλύψουν τις «ανάγκες» τους.

Συμπέρασμα: Ο τρόπος ζωής της ανθρωπότητας βρίσκεται σε αντίφαση με το γεγονός ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα είναι πεπερασμένα.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου θα αγγίξει το ζενίθ της και μετά θα αρχίσει η κάμψη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε 2, 5, 20 χρόνια από σήμερα. Όταν γίνει αυτό η παραγωγή πετρελαίου χαμηλού κόστους θα τερματιστεί.

Τέλος φτηνού πετρελαίου

=> κατακόρυφη αύξηση των τιμών

=> οικονομική αστάθεια

=> Πολύ-επίπεδη κατάρρευση του κόσμου όπως τον ξέρουμε.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Οι μεγάλες εταιρίες έχουν σκεφτεί για μας. Μην προβληματίζεστε. Γεωτρύπανο για λογαριασμό της BP έχει φτάσει στα 5.000μέτρα κάτω από το θαλάσσιο πυθμένα στα ανοιχτά του κόλπου του Μεξικού προκειμένου να ανοίξει φρέαρ και να αντληθεί από την θάλασσα πλέον πετρέλαιο. 5km !!! Κόστος; 3.3 δισεκατομμύρια ευρώ!!! Και να υπολογίζετε ότι τουλάχιστον 25 ακόμη φρέατα πρόκειται να μπουν στα πλάνα τους. Αντί να στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειες, στη θέση του ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ σε ποσότητα και δραματικά επιβαρυντικού για το περιβάλλον πετρελαίου, ξοδεύουν τόσα χρήματα για να μας οδηγήσουν στην καταστροφή! Αν δεν έρθει νωρίτερα με άλλον τρόπο…



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πετρέλαιο τέλος σίγουρα πολύ σύντομα...!
Αλλά ο άνθρωπος είναι κολλημένος με τα λεφταααα! Ζει για να πλουτίζει! Αμα δεν μείνει ούτε στάλα πετρέλαιο δεν θα στραφεί σε εναλλάκτικές πηγές ενέργειας... που πλέων δεν θα είναι εναλλακτικές!!
Χμ... Βέβαια φτέμε και εμείς που δεν το ψάχνουμε το θέμα... υπάρχουν πολλές επιδοτήσεις για να σε βοηθήσουν να κάνεις μία αρχή ώστε να χρησιμοποιήσεις π.χ. την ηλιακή ενέργεια. Αλλά φυσικά φταίνε και οι "μεγάλοι" που αποκρύπτουν τέτοια προγράμματα... Όλων το χεράκι είναι υπεύθυνο.